Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Oliwa,  klasztor oliwski i restauracja
Obraz pochodzi z ok. 1900 r.  Dodano: 2019-11-01 11:06
  Wyświetlono: 1795      

Oliwa, klasztor oliwski i restauracja

Ujęcie klasztoru w Oliwie oraz restauracji "Pod białym jagnięciem" przy ul. Polanki.

Podobne zasoby:

ok. 1890

Gdańsk. Znaczek jubileuszowy

Jubileuszowy znaczek pocztowy. W górnej części napis "Tag der Heimat" poniżej wizerunek Pałacu Opatów w Oliwie.
XX w.

Oliwa, Widok Książęcy

Widok Książęcy w Parku Oliwskim, tzw. oś morska. Na końcu perspektywy widać było morze.
ok. 1940

Oliwa

Wnętrze Staatliches Landesmusem fur Danziger Gaschichte, otwartego 18 marca 1928, w Pałacu Opatów w Oliwie. Na pocztówce widzimy zrekonstruowaną przez Otto Lienaua łódź (wykopaną na Oruni w lipcu 1933roku).
1950

Gdańsk zabytkowy w roku 1950

Widok na spichrz klasztorny (obecnie mieści się w nim Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku), zwany Opackim. Przed nim stoi wiatrak, współcześnie nie istnieje.
ok. 1910

Gdańsk - Oliwa, Park Oliwski

Park Oliwski (od 1955 r. im. Adama Mickiewicza). Widok na ceglaną bramę (w murze otaczającym park), prowadzącą do katedry. Brama przylega do budynku Spichrza Opackiego wybudowanego w 1723 r. na miejscu dwóch wyburzonych budynków. Po II wojnie światowej służył on za składnicę konserwatorską, zaś od 1988 r. stanowi siedzibę Muzeum Etnograficznego (oddział Muzeum Narodowego).
XX w.

Gdańsk - Oliwa, brama wiodąca do Parku Oliwskiego

Pocztówka przedstawia bramę w ceglanym murze otaczającym Park Oliwski (od 1955 r. im. Adama Mickiewicza). Z jednej strony brama przylega do budynku Spichrza Opackiego wybudowanego w 1723 r. Na zdjęciu widać spacerujące postacie, które wychodzą z parku. Pocztówka w obiegu od 11 VIII 1909 r.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij