Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk, Wyspa Spichrzów
Obraz pochodzi z ok. 1930 r.  Dodano: 2021-11-08 12:15
  Wyświetlono: 3762      

Gdańsk, Wyspa Spichrzów

Widok na Wyspę Spichrzów od strony Żurawia. Przy prawej krawędzi kasa oszczędności.

Podobne zasoby:

ok. 1930

Gdańsk, Karta pocztowa z Zieloną Bramą

Karta pocztowa z Zieloną Bramą. W górnej części karty orzeł w koronie, herb gdańska i niezidentyfikowana tarcza z herbem lub logotypem.
ok. 1910

Gdańsk, Żuraw i statki na Motławie

Długie Pobrzeże (Lange Brucke) i Żuraw z lewej strony. Po prawej brzeg Wyspy Spichrzów i w Oddali Ołowianka z elektrownią miejską. Na Motławie umiarkowany ruch statków.
ok. 1900

Gdańsk, Długie Pobrzeże

Ogólny widok na Motławę, Długie Pobrzeże i Bramę Żuraw. W oddali dostrzec można Ołowiankę, a zupełnie po prawej stronie obrazu fragment Wyspy Spichrzów.
ok. 1930

Gdańsk, Wyspa Spichrzów

Widok na Wyspę Spichrzów od strony wschodniej. Pierwszy od prawej spichlerz Czerwone Serce, obok niego Szabla. Czwarty od prawej (w środku) Madonna, obok niej z lewej Czarny Krzyż (z nadbudówką). Widoczne worki to korek wypornościowy.
ok. 1910

Gdańsk, Zielona Brama

Rycina Petera Willera z roku 1638 - 1642 przedstawiająca Zieloną Bramę i Zielony Most. Ryciny ilustrowały księgę Reinholda Curicke "Historyczny opis miasta Gdańska” ("Der Stadt Dantzigk historische Beschreibung") napisaną w latach 1638-1642. Księga została wydana dopiero w 1687. Powodem opóźniania wydania była zawarta w książce krytyka władz Gdańska i pozytywne uwagi o kalwinizmie, którego wyznawcą był autor.
ok. 1920

Gdańsk, Księżyc nad Motławą

Nocny widok na Motławę i Długie Pobrzeże. Z prawej strony Wyspa Spichrzów, a w oddali Wyspa Ołowianka.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij