Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk, restauracja
Obraz pochodzi z ok. 1900 r.  Dodano: 2019-10-31 10:58
  Wyświetlono: 2911      

Gdańsk, restauracja "Zur Hütte" w Nowym Porcie

Restauracja "Zur Hütte" Gregora Jantowskiego na nowoporckim rynku Am Markt.

Podobne zasoby:

ok. 1900

Frank Frankenfelde

Frank- wieś kociewska w powiecie starogardzkim, w gminie Kaliska. W górnej części pocztówki widzimy ludzi zgromadzonych przed restauracją dworcową i tartak Elstorpffa. W części dolnej- hotel, również własność Elstorpffa.
1914

Gdańsk, nabrzeże portowe w Nowym Porcie

Pocztówka przedstawia nabrzeże portowe, przy którym stoją wagony z węglem. Zdjęcie zrobione z żelaznej kładki "diabelski mostek", za obłokiem pary dworzec kolejowy.
XX w.

Gdańsk, Kościół Wniebowstąpienia w Nowym Porcie

Pocztówka ukazująca wzniesiony w 1841 r. drewniany, ewangelicki Kościół Wniebowstąpienia i nową, ceglaną wersję tego kościoła z 1905 r. Obieg 1907 r.
XX w.

Gdańsk, restauracja "Zur Hütte" w Nowym Porcie

Restauracja "Zur Hütte" Gregora Jantowskiego na nowoporckim rynku Am Markt.
ok. 1900

Sobowidz

Sobowidz- duża wieś kociewska położona w powiecie gdańskim, w gminie Trąbki Wielkie. Na litograficznej pocztówce z przełomu XIX i XX wieku pokazano: restaurację Bahlingera, działającą od 1881 roku cukrownię, kościół pw. Przemienienia Pańskiego i budynek stacji kolejowej. Dworzec powstał w 1885 w ramach budowy Królewskiej Kolei Wschodniej.
1919

Gdańsk - Oliwa, Dolina Schwabego (Schwabental)

Dolina Schwabego zajmuje obszar do ujścia do Potoku Oliwskiego wód Potoku Czystej Wody. Obecnie stanowi część Doliny Radości. Znajduje się w niej rokokowy dwór z XVIII w. , w którym mieści się Restauracja Dwór Oliwski. Pocztówka w obiegu od 1 IX 1919 r.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij