Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Kolbudy
Obraz pochodzi z ok. 1900 r.  Dodano: 2019-10-19 21:55
  Wyświetlono: 2330      

Kolbudy

Panorama Kolbud. Na pocztówce pokazano również młyn Petera Holzrichtera i restaurację E. Bodtkego.

Podobne zasoby:

ok. 1900

Gdańsk - Stogi (Heubude), Pusty Staw (Heidsee)

Fragment jeziora Pusty Staw w Gdańsku - Stogach, w pobliżu którego powstało pierwsze założenie kuracyjne. Na zdjęciu pokazana jest restauracja Manteuffela , właściciela kurortu na przełomie XIX i XX w. Przy przeciwległym brzegu przystań dla łódek, którymi kuracjusze odbywają wycieczki po jeziorze.
ok. 1910

Skórcz

Skórcz- miasto na Kociewiu, w powiecie starogardzkim, na północno-wschodnim skraju Borów Tucholskich. Na trzyczęściowej pocztówce widzimy, od góry: rynek z restauracją Johanna Gappy i sklepem Holdsteina, fragment ulicy Dworcowej (Bahnhofstrasse) i katolicki kościół pw. Wszystkich Świętych.
ok. 1910

Skórcz

Skórcz- miasto na Kociewiu, w powiecie starogardzkim. Na fotografii restauracja i dom towarowy Johanna Gruppy, który znajdował się na Hauptstrasse. Typowa pocztówka reklamowa.
ok. 1909

Zblewo Hochstublau

Zblewo- kociewska wieś gminna w powiecie starogardzkim. Na pocztówce z początków XX wieku widzimy hotel Ernsta Gunthera w Zblewie. W budynku funkcjonowała także restauracja i sklep kolonialny.
ok. 1900

Wrzeszcz

Kompleks zabudowań restauracyjnych Cafe Zinglershohe na Górze Jana we Wrzeszczu.
ok. 1910

Gdańsk - Oliwa, Młyn Prochowy w Dolinie Potoku Prochowego

Młyn Prochowy w Dolinie Potoku Prochowego (ob. ul. Kościerska 10), niegdyś własność cystersów oliwskich. Według numeracji z XIX w., był to młyn XXI nad Potokiem Oliwskim (i jego dopływami) - licząc od ujścia tego potoku do Zatoki Gdańskiej.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij